Silahsız özel güvenlik sertifikası veya ögg kimlik kartı olup silahlıya çevirmek isteyen adayın, en az lise mezunu olması ve 21 yaşını doldurmuş olması gereklidir.
Silah fark eğitimini alabilmek için öncelikle tam teşekküllü bir devlet hastanesinden silahlı özel güvenlik görevlisi olur ibareli sağlık raporunun alınması şarttır.
Silahsız sertifikası olup silahlıya dönüştürmek isteyen aday, yirmi (20) saatlik silah bilgisi ve atış eğitimine tabi tutulur. Silah atışları poligon ortamında, 15 metre mesafeden 25 fişek üzerinden yaptırılır.
Eğitimi tamamlayan adaylar Emniyet Genel Müdürlüğü tarafından düzenlenen özel güvenlik sınavına girmeye hak kazanır.
Silahlıya geçiş sınavı; 25 soruluk test (Her bir soru 2 puan) ve atış sınavı (15 metre mesafeden 5 fişek, her bir isabet 10 puan) olmak üzere 2 bölümden oluşur,
Adayın başarılı olabilmesi için daha önce girdiği silahsız puanı ve silah geçiş sınavının toplamının 120 olması ve silah geçiş sınavının 50 puanın altında olmaması gerekir.
Başarısız olanlar yeniden kurs görmeksizin bir yıl içinde birbirini takip eden 3 sınava daha katılabilir. Yine başarısız olursa tekrar kurs görmek zorundadır.
- Silahlı güvenlik sertifikası geçerlilik süresi 5 yıl olup sınav süresi üzerine 5 yıl eklenerek bu süre bulunur.
- Sertifika süresi dolmamışsa sertifika süresinin üzerine 5 yıl eklenerek güvenlik sertifikası geçerlilik tarihi hesaplanır.
- Bankalarda ve para nakli ile meşgul kurumlarda silahlı özel güvenlik görevlisi çalıştırılması şarttır.
- Bazı görevler uzun namlulu silah kullanılmasını gerektirir.
- Uzun namlulu silah gerektiren yerler özel güvenlik il komisyonu tarafından belirlenir.
- Bu belirleme esnasında genelkurmay başkanlığının görüşü alınır .